Radikalni inovator 2022

  Izuzetno smo ponosni što je naš trud prepoznat! Ray & Jules-u dodijeljena je nagrada Radical Innovator 2022, koja ukazuje na našu inovativnost i društveni podsticaj za pozitivne promjene.

  Pokret Radikalni Inovatori je osnovan po inicijativi Social Innovation Factory, Trends i Cera.

  Gert Linthout van Ray & Jules houdt de troffee van Radicale Vernieuwer vast
  "Osvojila me moć koju uživanje u jednostavnoj šoljici kafe može imati da poveže ljude i stvori zajednicu" - Howard Schultz

  O nama

  duurzame, zongeroosterde koffiebonen

  Naš zadatak

  Mi smo Ray & Jules, simpatizeri dobrog društva i ljubitelji kafe, opsjednuti tehnologijom. Do 2050, postavili smo sebi za cilj da sektor kafe svedemo na 100% nezavisnosti od fosilnih goriva, a da proizvodjačima kafe pružimo korektne i fer uslove (Fair trade).
  Izazov? Svakako. Neophodno? Izuzetno. Sa rastućim tržištem kafe to čini 60 miliona tona CO2 na godišnjem nivou širom svijeta.

  Prvi korak smo napravili, osavremenjavanje procesa pečenja zrna kafe solarnom tehnologijom. Želimo preuzeti sljedeće korake. Reciklirajuća ambalaža, distribucija sa osloncem na obnovljive energetske izvore, sagledavanje vrijednosti kafe i njenih proizvodjača. Sve ovo nam je na listi. Ciljamo da radeći zajedno sa uzgajivačima, razvijemo sisteme da se kafa peče u zemljama porijekla, time stvarajući korektnu i fer vrijednost kafe, a u procesu da stimulišemo lokanu ekonomiju.

  Kako? Uz pomoć, beskrajne količine pozitivne energije; osnovnim gorivom za sveobuhvatan život.

  Zato se i zovemo Ray & Jules: Ray kao 'zrak sunca' i Jules kao jedinica energije 'Džul'. Ray & Jules dijele san, zajedno stremimo ka realizaciji tog sna. Rame uz rame, vaša podrška, vas ljubitelja dobre kafe, pomaže nam da iz korijena promijenimo biznis kafe. Šolju za šoljom, mijenjajmo svijet na bolje.

  NAŠA TEHNOLOGIJA

  "Zašto pečeoni, treba tolika proizvodna energija?",pitali smo se.

  U klasičnoj metodi proizvodnje, pečenje se odvija kružnom rotacijom zrna kroz topli vazduh. Ovom metodom, koja je u upotrebi još od 1880-e godine, ugrijani vazduh se iskoristi samo jedanput. Industrijska proizvodnja nije mnogo naprednija, i rezultira skupa još lošijom metodom - zrna se peku na ekstremno visokim temperaturama, u kratkom vremenskom periodu. Pored toga što je ovaj proces energetski zahtjevniji, za ishod takodje dobijamo prepečena zrna kafe, koja u procesu izgube veliku količinu arome i ukusa. Zamislite nešto poput prepečenog jela.

  "Kakva šteta", pomislili smo. Stoga, Ray & Jules je osmislio 'mašinu koja stavlja zrno kafe u centru pažnje'. Pekač na kaiš, delikatna zrna kafe peče na niskim temperaturama i u dužem vremenskom intervalu. Prolazeći razne komore u mašini, reciklirani topli vazduh cirkuliše kroz zrna više puta. Ovom metodom proizvodnje, postižemo unikatan i cijenjen ukus kafe, praćen izuzetnom energetskom efikasnošću. Nadalje, smanjenjem energetske potrošnje tri puta, stvorili smo mogućnost da se oslanjamo samo na solarnu energiju u procesu pečenja.

  100% nezavisna od fosilnih goriva. 100% ukusa.

  The Solar Roaster a.k.a "La Bomba"
  Onze branderij

  OD NAS, SUNČANA STRANA

  Grupa tehnoloških zanesenjaka naše pod-kompanije CEE (Kreativno, Ekonomično, za Okolinu - stručnjaci za energetsku efikasnost), imali su nesvakidašnju i divlju ideju. Možda ne toliko divlju, ali svakako dobro osmišljenu i racionalnu ideju. Analizom sektora u kojima se može postići najveći ekološki efekat, i misleći na proizvode koje i sami volimo, pogodite šta nam se ukazalo kao rezultat? Naravno kafa.

  Umjesto da unapredjujemo staru tehnologiju, zavrnuli smo rukave i osmislili tehnologiju iznova, od nule.

  2017-e smo preuzeli lokalnu pečenjaru kafe 'Artizan Koffie'. Lieze i njena sestra Sarah, naše bariste, naslijedile su decenije znanja i dobre recepte za sporo pečenje (slow-roast coffee). Pokušaji. Uvježbavanje. Savladavanje. U malom gradiću Hamme-Mille, naša pečeona je rasla, pored škole naše djece.

  2019: Spremni za puštanje u pogon, sastavili smo djelove solarnog pekača. Nakon mjeseci analiziranja i preciznih podešavanja, pošlo nam je za rukom. Dobili smo lično naš, patentiran solarni pekač. Od septembra 2019, degustacijom na slijepo sa najboljim baristama iz Evrope, doznajemo da je naša kafa ne samo dobra, već izuzetna po ukusu i kvalitetu.

  Da li smo postigli željene rezultate? Naravno da nismo, sve dobre stvari zahtijevaju vremena.

  Naš izazov u dolazećim mjesecima: da proširimo asortiman nesvakidašnjih i FairTrade opcija.

  POGLEDAJTE NAŠ KATALOG PROIZVODA ILI NAM OSTAVITE PORUKU?